Rett24s julestafett går også i år hver dag gjennom julen, og stiller  aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. At selveste julaften tildeles Abid Raja, er ikke tilfeldig. Boken han ga ut i høst ligger antagelig innpakket under svært mange trær i dag. Nylig kunne VG fortelle at «Min skyld» er den mest solgte boken i Norge 2021. Boken fikk også Bokhandlerprisen som beste bok i 2021. Det gratuleres!

– Vi må åpne denne etappen på litt uortodokst vis. Rett24 delte jo lesesal med deg på Domus Nova på 90-tallet, og irriterte oss den gang over at du var så cocky at du to tok opp to plasser. Vi ikke-kjendiser sto jo i kø fra klokka 08 for å få plass. Etter å ha lest boken din benytter vi denne anledningen til å si «sorry!».

Annonse

2-3 jurister - førstekonsulent/rådgiver hos Sivilombudet

– Var ikke meningen å irritere, var ikke cocky heller, men fikk friskgjørende operasjon først i år 2000. Og jeg stod også i kø fra 08!

– Ja, jeg leste jo det da. Vanvittig historie. Men dundrende boksuksess til side – hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2021, og hva lærte du av den?

– Regjeringen jeg var del av gikk av i oktober, og frem til da jobbet vi med å håndtere koronapandemien, både ulike regler om restriksjoner og som konsekvens av det ulike stimuli- og kompensasjonsordninger. I 2021 synes jeg det var mest krevende å forholde seg til et virus vi ikke visste hvordan vil oppføre seg, og det gjorde også jobben og ordningene uforutsigbar. Lærdommen var at vi måtte lage mange parallelle ordninger, og på løpende bånd justere og endre i dem.

– Vi satser på at det ikke blir så mye bruk for slike ordninger neste år. Lov å håpe! Du får diktatorisk makt til å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Som politiker for Venstre, hvor vi tror på frihet og demokrati, er diktatorisk makt igrunn uønsket. Men jeg skulle gjerne sett rusreformen bli gjennomført. Noe vi i V har kjempet lenge for. Og hadde det ikke vært for konservatismen i Arbeiderpartiet, hadde reformen også blitt noe av.

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg teller ikke timer. Jeg jobber igrunn fra jeg står opp til jeg legger meg. Jeg skrur ikke av. I fjor jul ble det mye jobbing på grunn av rollen som kulturminister, og vi hadde både julepakker å håndtere, etterarbeid med det, ikke minst var det skiarrangementer som skulle skje i januar og innreiseregler i forbindelse med det. Og straks over jul ble jo mutert virus påvist i Follo, som snudde opp ned på alt arbeid vi hadde gjort i romjula. Så ifjor hadde jeg ikke mye juleferie. I år skal jeg ha fri hele jula, gå på ski, men likevel være påkoblet :-)

– Vel fortjent, god tur. Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– På grunn av nedstengning har det blitt lite opplevelser, men alle opplevelsene har vært flotte. Likevel, å få oppleve Verdens verste menneske på den røde løperen i Cannes, som kulturminister, var noe for seg selv. Ikke minst å følge den enorme suksess den har hatt siden. Og nå kan filmen gå helt til topps for Oscar! Det er dypt imponerende arbeid av Joachim Trier, hans team, av alle skuespillerne. Det viser hvor sterk norsk kultur er også i internasjonal sammenheng.

– Jeg har ennå ikke sett den! Satser på romjulsmatiné. Men hvis du ikke skulle vært jurist, hvilket utdannelse ville du helst valgt?

– Psykologutdanning. Men jeg er ikke sikker på om at jeg hadde blitt god psykolog. Kona er veldig flink til det.

– Hvem har du lært mest av i din karriere?

– Jeg har lært mest av å se og lære av de som har vært i faget og gamet før meg. Det være seg erfarne advokater på kontoret, erfarne politiadvokater, erfarne nemndledere i UNE eller erfarne politikere, både fra eget og i andre politiske partier. Jeg har lært masse av journalister også, i møte med dem gjennom mange år. Jeg lærer mye av mennesker rundt meg, og oppdager stadig hvor mye folk kan, og hvor mye mer jeg trenger å lære.

– Vil anbefale deg å dobbeltsjekke ting du lærer av journalister. Rufsete gjeng. Men hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Juletegnefilmer med barna, det skaper veldig god stemning. Men også mandel i grøten, pinnekjøtt, pynte hus, julegaver, er viktig del av det. Det er noe vakkert i å gjøre noe av det samme jul etter jul.
Riktig god jul alle sammen!