Rett24s julestafett går hver dag gjennom julen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Dagens deltaker ble i fjor valgt til nestleder i Advokatforeningen, og i sommer utnevnt som nytt medlem av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Hun har også vært en aktiv deltaker i den offentlige debatten om domstolsammenslåingene i nord.

– Gratulerer med spennende verv. Blir nok mange interessante saker der fremover. Men hva var den mest krevende saken du jobbet med i året som gikk?

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

– Jeg arbeider mye med barnevern og bistandssaker, hvor det ofte er snakk om overgrep mot barn. På sitt vis gjør alle sakene inntrykk, og det er vanskelig å nevne en konkret sak. Jeg lærer hver dag i jobben min at det er mange i vårt samfunn som har det vanskelig, og at mange lever på siden av det samfunnet som vi ofte tenker som verdens beste.

– Jeg tror kanskje ikke folk flest helt er klar over hvor mye fælt folk gjør mot hverandre, og mot barn, hver eneste dag. Og det er kanskje like greit. Men du får i hvert fall diktatorisk makt å beslutte én lovendring. Hva blir det? Blir det dyrt?

– Da velger jeg å endre rettshjelploven § 11. Den må utvides til å gi fri rettshjelp til flere sårbare grupper enn de som er nevnt i bestemmelsen. Det å få sin rett er for mange avhengig av at de får fri rettshjelp.

– Dyrt altså. Dessverre tror jeg staten vil prioritere en ny sesong av Maskorama på NRK. Den var kanskje kostbar, men den slo jo veldig an, da. Så det blir nok ingen lovendring. Hvor mange timer jobber du i en normaluke tror du?

– En normaluke betyr arbeid i syv dager, og gjerne et sted mellom 10 og 12 timer pr dag, med litt mindre i helgene. Romjulen planlegger jeg å ta fri hvert år – men det skjærer seg også hvert eneste år.

– Hoff! Det var en brutal arbeidsuke. Ble ikke så mye tid til overs i år da. Fikk du klemt inn noen form for kulturopplevelse oppi i dette?

– Revygruppen Fyr Laus fra Andøya satte opp høydepunktene fra sin revyhistorie i en forestilling i Konserthuset i Oslo i november. Det var ikke kulturopplevelsen som var den største, men det å møte over 800 mennesker som enten var fra Andøy eller som har en tilknytning til Andøya var helt fantastisk. Det var virkelig et høydepunkt, og det ga en «her hører jeg til opplevelse».

– Aldri undervurder lokalpatriotismen! Jeg er fra Lørenskog, så jeg får litt samme følelsen når jeg går inn på et kjøpesenter. Du er vokst opp i en fiskerfamilie, har jeg lest. Det er et sprang derfra til advokatrollen. Hvis du ikke skulle vært jurist, hvilket utdannelse ville det da blitt, tror du?

– Da skulle jeg blitt historiker, og dypet meg ned i store hendelser i verdenshistorien. Historie er en godtepose, og det er mye jeg kunne ha tenkt å fordype meg i.

– Der følger jeg deg! Historie er gøy. Selv er jeg faktisk oppvokst med historikerforeldre, og fått det prentet inn fra barndommen. Kanskje man bør kunne litt historie for å bli en god jurist. Det er noe med å se helheten. Hvem har du lært mest av i karrieren tror du?

– Det er mange som har gitt meg lærdom gjennom årene, slik at jeg kunne ha nevnt mange. Jeg vil imidlertid nevne to personer, og det er Jens Edvin Skoghøy og Karen Agnete Hagland. Jens Edvin fordi han var min professor under studiene. Han har på mange måter vært en ledestjerne. Min nære venninne Karen har vært min sparringspartner, og jeg har diskutert mange juridiske problemstillinger med henne. Hun gikk dessverre bort alt for tidlig i sommer, noe som har vært et stort savn, og som nok har preget meg det siste halvåret.

– Kondolerer, det var leit å høre. Noen tradisjon som er ekstra viktig for deg denne julen?

– For meg er den viktigste juletradisjonen å samle familien og nyte god mat og drikke sammen med de som er viktigst for meg. Vi inviterer storfamilien til lutefiskkalas på lillejulaften. Deretter må det være kalkun på julaften og rype 1. juledag – da er det jul. Helt til slutt vil jeg sende en god julehilsning til alle de fantastiske menneskene som jeg er blitt kjent med gjennom jussen – både i år, og helt fra jeg startet på universitetet i Tromsø.

– Herved formidlet. Og godt nytt år!