Rett24s julestafett går som vanlig gjennom julen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Marit Berger Røsland var en periode «europaminister», den gang regjeringen hadde slikt. Kanskje en idé å gjeninnføre, vil noen kanskje si. Røsland er uansett siden den gang blittt både Equinor-advokat og fra i høst styreleder for Norges institusjon for menneskerettigheter.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2019 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

– Som kjent har også internadvokater taushetsplikt, så ikke så mye å dele her.

– Enn så lenge, da!

– Bare for å minne om det – dette er en ordning det er viktig for næringslivet å beholde! Å overta styreledervervet i Norges institusjon for menneskerettigheter er ellers den viktigste enkeltbegivenheten. Selv om vi i Norge er gode på etterlevelse av menneskerettighetene, oppleves brudd like alvorlig for den enkelte, uavhengig av hvor det skjer.    

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg tilpasser antall timer med jobb etter oppgavene som skal løses, så det varierer veldig. Det er travle perioder og heldigvis også noen roligere perioder. Jeg krysser fingrene for at det blir en rolig romjul, med tid til å lade batteriene. Når hverdagene er travle, er det viktig å ta godt vare på pausene. Både de korte i hverdagene og de lengre i feriene.

– Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– Juleskuespillet til 6. klasse på Slemdal skole var et høydepunkt. Highasakite sin konsert i Drammen i oktober var nesten like bra.

– Har du en juletradisjon du ikke helt klarer deg uten?

– Det er ganske mange egentlig. Men julestemningen kommer for alvor når ribben står i ovnen, og Timmy Gresshoppe synger «When you wish upon a star» på Disneys juleprogram.   

– Domstolkommisjonen mener antall tingretter bør reduseres fra 60 til 22. Hva mener du?

– Antallet bør reduseres for å styrke fagmiljøene, men overlater detaljene til de flinke politikerne som styrer landet.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Å sette av tid til å gå i dybden på temaer – lese flere dommer og fagartikler. Når en jobber med flere juridiske områder, har en alltid en følelse av å være bakpå.

– Det er her Rett24 kommer inn, vet du! Legg inn en snarvei i nettleseren din. Aldri mer bakpå! Men hvis du ikke var jurist da, hva da? Vurderte du andre studieretninger?

– Ikke så veldig originalt, men det sto vel mellom juss eller økonomi. Beundrer dem som tør å skape seg sin egen virksomhet.

– Jeg også! Men egentlig er de først og fremst stabeiser som bare ikke orker at andre bestemmer over dem. Har jeg hørt... :)  Men yndlingsparagraf da? Har du det?

– EMK art 5 og 6. Retten til frihet, sikkerhet og rettferdig rettergang er rettsstatens grunnmur.

– Rett24 liker frihet! Noen du vil sende en særlig julehilsen til?

– Alle som jobber offshore for Equinor i julen. De gjør en viktig jobb og bidrar til det velferdssamfunnet vi alle er en del av. I en stadig mer polarisert klimadebatt fortjener de en ekstra julehilsen.

– Offshore er hardt arbeid. Rett24 hilser med!