Rett24s julestafett går som vanlig gjennom julen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Wiersholm-partner Bettina Banouns innsats i saken om eiendomsskatten i Oslo ble i februar kåret til en av «Årets prestasjoner» under Finansavisens advokatkåring, og like før sommeren opprettholdt Høyesterett dommen fra Borgarting.

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2019 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

– Helt klart saken om eiendomsskatten i Oslo. Det var det første gruppesøksmålet om skatt, og medførte at om lag 50.000 Oslo borgere får tilbakebetalt til sammen om lag 400 millioner kroner.

– En spektakulær sak utenom det vanlige. Men hvor mange timer jobber du i en normaluke? Og i romjulen?

– Få uker er en normaluke. Det varierer enormt. De ganger jeg er i retten går det døgnet rundt, mens jeg ellers prøver å balansere jobb og familieliv så godt jeg kan. I romjulen har jeg tenkt å ta fri og gå på ski.

– Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– Den kinesiske mur og himmelske freds plass med mann og barn i høstferien.

– Har du en juletradisjon du ikke helt klarer deg uten?  

– Det er egentlig summen av alle tradisjonene med julepynt, julemat, julesanger, julepresanger og snø. Som student reiste jeg med en venninne til Sør-Afrika i julen – det var umulig å få julestemning uten snø.

– Domstolkommisjonen mener antall tingretter bør reduseres fra 60 til 22. Hva mener du?

– Jeg tror antallet bør reduseres.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Å ha det ryddigere på kontoret.

– Hvis du ikke var jurist, hvilket yrke ville du helst hatt? Vurderte du noen andre studieretninger? 

– Jeg vurderte å bli skuespiller eller å studere matte/fysikk, men jeg angrer ikke på jussen!

– NAV-saken har startet en debatt om innholdet i juristutdannelsen. Synes du at den bør spesialiseres i større grad enn i dag?

– NAV-saken viser at alle jurister bør ha en god allmenn opplæring i EØS-rett. Selv tok jeg en mastergrad i EU-rett og menneskerettigheter i Oxford, og har hatt stor glede av det senere.

– Hva er din yndlingsparagraf?

– Grunnloven § 100 (ytringsfriheten) som nummer 1. Gjennomskjæringsregelen i skatteretten, som har vært ulovfestet frem til årsskiftet (nå sktl § 13-2), som en god nummer 2.

– Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

– Jeg vil gjerne sende en særlig hilsen til alle de Oslo-borgere og NAV-mottakere som har fått tilbakebetalt pengene sine fra det offentlige. Håper det kan bidra til en ekstra hyggelig jul!